ponedjeljak, 9. listopada 2017.

Razvoj prevođenja

Suvremeni prevoditelji uživaju u prednostima modernog svijeta, tehnologiji, e-pošti, CAT alatima, alatima za strojno prevođenje te naravno, kavi. Industrija prevođenja je trenutačno na razini na kojoj nije nikada bila.
No kako je prevođenje izgledalo u svojim začecima? Tko su bili prvi prevoditelji, i kako su nas doveli do struke koja postoji danas?
Prvi dokazi o prevođenju kojima raspolažemo vezan je, naravno, uz pojavu pisma u drevnoj Mezopotamiji oko 3200 pr. N.e., kad su se glinene pločice rabile u jednostavne administrativne svrhe kao što su vođenje računa o brojevima vreća žita, životinjama itd. Naš prvi konkretni primjer pisanog prijevoda javlja se 1200 godina kasnije, kad je poznati Ep o Gilgamešu preveden na jugozapadne azijske jezike.
Zabava i praktična komunikacija nisu bile najveće vodilje ranih prijevoda, već je to bila religija. Religija je stoljećima bila jedan od glavnih pokretača pisanih djela i međujezične komunikacije. Prvi značajan prijevod, i prva potvrđena pojava prevođenja u suradnji više osoba bio je primjer skupine od 70 židovskih učenjaka negdje između 3. i 1. stoljeća pr. n.e. u Aleksandriji u Egiptu, koji su preveli skup spisa Staroga Zavjeta poznat kao Septuaginta na rani koine (biblijski) grčki jezik. Raspršene židovske skupine zaboravile su hebrejski jezik, jezik svojih predaka, te su imale potrebu za tekstovima na jeziku koji je većina mogla razumjeti i čitati. Septuaginta je postala izvorni tekst za kasnije prijevode na latinski, koptski, armenski, gruzijski i druge jezike.

Nema komentara:

Objavi komentar