četvrtak, 12. svibnja 2016.

Kako je nastao današnji ruski jezik


Ruski jezik je dio velike indoeuropske slavenske jezične skupine, točnije skupine istočnoslavenskih jezika koji se većinom prostiru na istoku europskog kontinenta.

Slaveni su to područje današnje Rusije naselili oko 7. stoljeća u dva vala nakon pobjede nad narodom Hazara, a koje su Slaveni polako asimilirali u svoju zajednicu zajedno s drugim narodima. Tada govoreni jezik nazivamo Istočnoslavenski ili staroruski jezik (Древнерусский язык), a u svom sastavu je imao i posuđenice iz germanskih jezika, posebice gotskog i staroskandinavskog jezika. Osnovali su državu Kijevsku Rus', te su putem mnogih pljačkaških pohoda na Konstantinopol u državu donijeli pravoslavlje, a time i nov i jezik – crkvenoslavenski (Старославянский язык), i pismo – ćirilicu. To je bio temelj za daljnji razvoj slavenske varijante istočnog pravoslavlja i kulture, ali i doprinijelo je i unosu brojnih  riječi iz starocrkvenoslavenskog i bizantinskog grčkog jezika. Invazija Mongola u 13. stoljeću je donijela nove riječi uglavnom vezane za trgovinu i vojsku. 


Pisalo se isključivo crkvenoslavenskim jezikom (Старославянский язык), ali se govorilo varijantom ruskog jezika, koji se najkasnije do 14. stoljeća uvelike razlikovao od jezika od kojeg su nastali ukrajinski i bjeloruski jezik. Krajem 18. stoljeća tadašnja se Rusija otvara Zapadu, provedena je modernizacija te su se usvojile mnoge specifične posuđenice iz jezika Zapadne Europe vezane za pomorstvo, intelektualno područje, itd. Crkvenoslavenski jezik je ostao u funkciji jezika bogoslužja, a svjetovna književnost je unijela govorni ruski u pisani oblik. Za standardni ruski je uzet jezik glavnog grada Moskve. Posuđene su mnoge riječi iz poljskog, a kroz njega i germanizmi i dr.

Standardni jezik je tijekom 19. stoljeća dobio oblik modernog ruskog jezika, a početkom 20. stoljeća je prošao i jezičnu reformu mijenjajući pravopis, političku terminologiju, pretjeranu ljubaznost u govoru. Putem novog režima školstva, nepismenost je drastično smanjena, a razlike u dijalektima su se smanjile.

Ruski jezik se danas govori u mnogim državama: u Rusiji, Bjelorusiji, Kazahstanu i Kirgistanu, a kao drugi jezik u Ukrajini, Moldaviji, Latviji i Estoniji.Nema komentara:

Objavi komentar